Blog

Klímaválasztási kisokos

Kovács Péter
2021.12.15 19:10
Klímaválasztási kisokos

A klímaberendezés vásárlása és telepítése nem a kis befektetések közé tartozik.

A légkondicionáló kínálat hatalmas, sok a forgalmazó és szerelő, a klímákkal kacsolatos tudnivaló tengernyi, a beszerelő szaki viszont elfoglalt, várni kell rá, közben az időjárás kibírhatatlan tud lenni.

Ismerős?

A kérdés az, hogy hogyan hozzuk ki a pénzünkből a legtöbbet? Ebben segít a cikkünk.

Milyen márkákban édemes gondolkodni?

Erre a kérdésre az a válasz, hogy a szerelőt és a forgalmazót kell megkérdezni, mert egy adott márkán belül is vannak olyan típusok és sorozatok, melyeknek ismert típushibái vannak, vagy olyan paraméterekkel rendelkeznek, melyek Magyarországon nem a legoptimálisabbak.

A szerelőnek és a forgalmazónak az elsődleges érdeke az, hogy ne kelljen garanciális időben történő meghibásodás miatt visszamennie az ügyfélhez. Érdekében állhat ugyan a legmagasabb árréssel rendelkező klímaberendezés kiajánlása, de ezért kell több árkategóriában is megkérdezni a lehetőségeket.

A szerelő, vagy forgalmazó semmiképpen nem fog ajánlani olyan készüléket, ami várhatóan garanciális javítással érintett lehet. Emiatt az olcsóbb kategóriából is érdemes lehet választani a javasolt márkákból. Árérzékeny vásárlóink kerek perec kérdezzenek rá, hogy az elvárásaik legolcsóbban milyen típussal valósíthatóak meg, és mik a hátrányai az olcsóbb megoldásnak.

Azt a kérdést is érdemes feltenni, hogy az adott forgalmazó, vagy szerelő otthon milyen márkájú és típusú berendezést, és főleg milyen körülmények között használ, mert ez is segítséget nyújthat.

Milyen árkategória a minimum, amivel a kellemetlen meglepetéseket elkerülhetjük nagy valószínűséggel?

180-200 ezer Forint körül kezdődnek az első olyan berendezések, melyeket valóban érdemes megvásárolni. Ugyanakkor meg kell fontolni, hogy egy prémium gyártó valóban kiváló, de alap készülékét érdemes megvásárolni, vagy egy középkategóriás gyártó csúcstermékét. Az ár érték arány a mi véleményünk szerint nagyon fontos, ezért mi a középkategóriás termékek mellett tettük le a voksunkat.

Ha nem tud választani, vagy több információra lenne kíváncsi, keressen minket az elérhetőségeinken.

Melyik típust érdemes kiválasztani?

Megint csak azt tudjuk mondani, hogy a rendelkezésre álló pénz és a forgalamzó, telepítő javaslata alapján kell ezt eldönteni. Saját meggyőződésünk szerint továbbá érdemes megfontolni egy ekkora befektetésnél azt, hogy ne csak hűtésre, hanem fűtésre is legyen lehetőségünk kihasználni a berendezést. Figyelembe véve azt, hogy egyes európai országokban 2021 őszén (azóta pedig méginkább) "gáz" helyzet van, nem nehéz belátni, hogy aki előre gondolkodik, az váratlan helyzetben kevésbé fog fázni. Az általunk javasolt típusok megfelelő méretezés esetén megbízhatóan fűtenek -15, -20, vagy akár -30 fokig.

Mekkora teljesítményű klímát válasszak?

Többféle számítási módszer létezik, több kevesebb sikerrel működnek, ezeken kívül több kalkulátor is található a neten. Ezek általában elég jók, de nem mindenhatóak, lévén az adott teljesítményű klímák között is vannak olyan technikai különbségek, mint ahogyan a házak energetikai jellemzői sem egyformák. Az sem mindegy, hogy kizárólag hűteni, vagy alkalmankénti, illetve főfűtésre szeretnénk használni a klímánkat.

A helyes méretezés azért különösen fontos, mert az inverteres klímáknak az a jellemzőjük, hogy a teljesítményüket nem csak a névleges teljesítményük alá, de fölé is tudják szabályozni. Könnyen belátható, hogy amennyiben rendszeresen túlhajtunk egy klímát, úgy nem csak a berendezés élettartamának rövidülésével, de a magasabb teljesítmény igényével is számolnunk kell.

Általánosságban elmondható, hogy hűtésnél egy 2,5 kW-os klíma 25-30, míg egy 3,5 kW-os klíma akár 35-40 nm alapterületű helységet is képes lehűteni.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a hűtési eneergiaigény és a fűtési energiaigény jelentősen eltér, ezért (is) fontos a szakértő méretezés!!

A berendezés kiválasztásakor érdemes mérlegelni, hogy kicsit magasabb befektetéssel nem csak egy pár nyári hónapban, hanem az év hosszabb szakaszában használható, kényelmi szempontból magasabb értékű berendezéssel járunk-e jobban.

Mennyit fog fogyasztani a berendezésünk?

Egy kolléga honlapjáról idézek, nem szó szerint. Egy új autó vásárlásánál az átlagos fogyasztás van megadva, és senki nem kérdezi, hogy x km/óránál mennyi a fogyasztás, vagy hány km-t megy el x km/óránál az autó. Akármilyen meglepő, így van ez a klímák esetében is.

És itt is igaz az, ahogyan egy kandallót, kazánt, vagy cserépkályhát, úgy az adott klímát is ki kell ismerni fűtő és hűtő üzemmódban is. Túl sok környezeti tényezőtől függ a feltett kérdés ahhoz, hogy egyértelműen lehessen nyilatkozni a kérdésben, és a használat módja jelentősen befolyásolja a fogyasztást.

Személyes tapasztalat, hogy egy klíma akár csak egy fokkal lejjebb, feljebb állítva (fűtés/hűtés) is lényegesen kevesebbet fogyaszt. Örömmel megosztjuk a tapasztalatainkat, keressen minket.

Fontos kihangsúlyozni a klíma helyes méretezését, ez a fogyasztás elsődleges alapja.

Érdemes a villanyórát az első hasznáálatba vételt követően figyelemmel kísérni, hogy a használati szokások és a gazdaságosság közös nevezőre kerüljön, nehogy az elszámolásnál kellemetlen meglepetésben legyen részünk.

Beszélhetnénk konkrétumokról a fogyasztással kapcsolatban?

Nyáron sem kell mindig használni a klímát, jellemzően csak pár hét az olyan mértékű kánikula, amikor be kell kapcsolni a klímát. A kizárólag hűtésre alkalmazott klímák nem fogyasztanak sokat éves időintervallumban.

Ugyanakkor az új klímatulajdonosk jó része megismerve a berendezés által nyújtott kényelmet, szeretnék fűtésre is használni a berendezésüket. Ha okosan választottak az elején, úgy a fűtés, mivel hozzávetőlegesen dupla energi igénnyel jár mint a hűtés, már meglátszik az áram számlán.

A fűtés üzemmódban (is, de itt főleg) a klíma hatásfoka a külső hőmérséklettel jelentősen megváltozik. Ezt úgy kell érteni, hogy +10 fok külső hőmérsékletnél egy kilowatt energiából jóval több egység hőenergiát képesek előállítani,  mint 0 fok esetében, de 0 foknál még mindig jóval többet állít elő, mint -10 celsius fokban.

Amit reálisabban össze tudunk hasonlítani, az a készülékek jósági foka a SCOP ami azt mutatja meg, hogy egy adott szezonon belül egy befektetett kW áramból mennyi hőenergiát lehet kinyerni átlagosan. Ennek értéke jellemzően 4-től akár 5,1 fölött is lehet.

A külső hőmérséklet csökkenésével általában elérünk egy pontot, ami alatt a klíma névleges fűtő teljesítményét már nem lehet elérni, ezt nevezik bivalens hőfoknak.

A mi tapasztalataink alapján elmondható, hogy a fűtésre optomalizált klíma a mi éghajlati viszonyaink közöttt a teljes szezon fő fűtésére is alkalmas lehet megfelelő méretezéssel, és ha a teljes szezont vesszük alapul, akkor gazdaságosan. Azonban figyelembe véve a fent leírtakat, ha a klímánkat a bivalens hőfok közeléig, például -5 celsius fok külső hőmérsékletig használjuk fűtésre, és ott átváltunk hagyományos cserépkályhás, vagy kazános fűtésre, úgy abban az esetben ez a megoldás a gazdaságosságot új szintre tudjuk emelni, mivel egy egyszerűbb téli üzemre minimálisan felkészített klíma is képes ezt teljesíteni.

Akkor hogyan is használjam a klímámat fűtésre, mit kell tudnom erről?

A vásárláskor érdemes meghozni a döntést, hogy teljes szezonban szeretne-e fűteni a berendezéssel, vagy az igazán hidegekben alternatív fűtésre (gáz, fa) áll át.

A teljes szezonos fűtésre kifejezetten fűtésre optimalizált berendezés vásárlását javasoljuk, de ebben az esetben is felhívjuk az ügyfeleink figyelmét arra, hogy tartalékfűtésről (ahogyan más fűtési módoknál esetében is) érdemes gondoskodni. Ezek a berendezések árszínvonalukban egy magasabb szintet képviselnek, fogyasztásuk alacsonyabb, mint az azonos teljesítményű, de átlagos klímáké.

Amennyiben a fűtési rendszerünk már kiépítésre került, és a klímaberendezés segítségével szeretnénk spórolni, úgy azt javasoljuk, hogy -5 celsius fokos külső hőmérsékletig klímával, az alatt hagyományos berendezéssel fűtsünk.

Mit kell tudnom a garanciáról? Akarom mondani, a jótállásról és szavatosságról?

2022-től a jótállást a berendezés felszerelőjének kell biztosítania.

Innentől kezdve át lehet gondolni azt, hogy a barkácsáruházak, és egyéb olcsó beszerzési források által forgalmazott berendezésekkel járó garanciális problémákat milyen szerelők fogják felvállalni?

A legtöbb forgalmazott márka esetében 3-5 éves jótállásokat lehet érvényesíteni, de van olyan márka is (GREE) aminél egy egyszerű regisztrációt követően 10 év is lehet ez az intervallum.

Amire figyeljünk oda és kérdezzünk rá. 

A garancia feltétele minden esetben a karbantartások számlával történő igazolása, ez lehet évente egy, két vagy akár több karbantartás is gyártótól és használati körülményektől függően. A karbantartásnak költsége van, nálunk kétféle karbantartást is megrendelhet, aminek a célja az, hogy szükségtelenül, kevésbé használt berendezések esetében ne terheljük a felhasználó pénztárcáját.