Blog

Amit a klíma szerelésről tudni kell

Kovács Péter
2021.12.27 14:42
Amit a klíma szerelésről tudni kell

A klímaszerelés rejtelmeit mutatjuk be cikkünkben, és a szerelés összefüggéseit a készülék várható élettartamával.

A klímaszerelés egy viszonylag jól jövedelmező tevékenység, melyből könnyedén lehet extra profitot is bezsebelni.

Azon szerelőknél, ahol a jövedelmezőség a fő hangsúly, ott sajnos az ügyfél abban az esetben is rosszabbul jár, ha maga a szerelés olcsóbb, mint a piaci átlag, elmondjuk miért.

Matek a szerelő/forgalmazó szempontjából:

Egy egyszerű split klíma szerelése termel x Ft-ot. Minél többet szerel fel valaki egy nap, értelemszerűen annál többet keres. Ha többet tud felszerelni és alámegy az átlagos vállalási árnak, akkor egységnyi idő alatt több munkát tud elvégezni és nagyobb a nyeresége, míg az ügyfele az olcsóbb ár ellenére veszít! Mondjuk hogy miért:

Találkoztam olyan kollégákkal, akik napi 4, sőt akár 5 berendezést is felszerelnek, és ránézésre minőségi munkát végeznek. Hol van akkor a kutya elásva?

A szerelésnél minden lépés fontos, és megvannak a speciális szakmai szabályai, azonban két olyan dolog van, ami fix  időigénnyel rendelkezik, és rövid távon nincsen kimutathatóan káros hatása, ez pedig a vákumozás és vákumtartás, valamint a nitrogén gázzal történő nyomáspróba és nyomástartás. Ezek technológia szerinti időigénye 1,5 óra.

Tehát, ha 4 klímára csak ezt az időt számolom, akkor az bizony 6 óra, de még ha tessék-lássék vákumozik is a kolléga, és rászán erre fél órát, akkor is nyert egy teljes órát - klímánként.

Hogyan lehetséges a technológiai időket betartva két óra alatt klímát beszerelni? Akinek fél órából kijön, hogy kipakolja a szerszámokat, kicsomagolja a klímaberendezéseket, felfúrja és kivízszintezi a klímaszerelő lemezt, ugyanígy a kültéri konzolt, méretre szabja a rézcsövet, leperemezi, beköti az elektromos vezetékeket, adott esetben kábelcsatornát alalkít ki, és járatja fél órát hűtési üzemben a berendezést, közben tájékoztatja a megrendelőt a tudnivalókról, és elkészíti a telepítési jegyzőkönyvet, akkor annak fizetek egy sört. Sőt, nem is egyet, hanem egy ládát.

Miért kell vákumolni?

A vákumozással távolítom el a csőrendszerből a légköri levegőt, ami másképpen viselkedik egy klímagáznál, és rontja annak hatékonyságát. Eltávolítom továbbá a csőrendszerben lévő nedvességet is, ami a levegőben van természetes módon. A vákum tartása pedig megmutatja a csőrendszer megfelelő zártságátés az esetlegesen benne maradt párát.

A nitrogénnel végzett nyomáspróba pedig rendkívüli szárító hatással bír, tehát amit vákumozással nem lehetséges eltávolítani a rendszerből, azt  a nitrogén garantáltan kiszárítja. Továbbá a nyomástartás megmutatja a kalorikus rendszer szerkezeti szilárdságát, esetleges hibáit, ami fontos, mivel üzem közben nagy nyomáson dolgozik a rendszer, így a nyomáspróbát nem érdemes kihagyni.

Matek, a megrendelő oldaláról:

Egyrészről a minőségi klímaberendezésekkel kapcsolatos meghibásodások többségét emberi mulasztás, pl. a trehány szerelés, vagy az elmulasztott karbantartás okozza.

Másrészről amennyiben a rendszerben csak egy minimális pára is marad, az a rendszerben lévő más anyagokkal reakcióba lépve szép fokozatosan kezdi ki a rendszert belülről, ezzel rövidítve meg a klíma élettartamát, ami a garanciális, akarom mondani jótállási időszakban garantáltan nem jön ki. És az ilyen klíma vagy javítható gazdaságosan, vagy pedig inkább nem, ami jelentős elkerülhető költséget jelent.

Ha pedig pára nem is marad a rendszerben, de ereszt a rendszer, vagy csak a tömítetlenség évente néhány gramm gáz elszivárgását jelenti, akkor a garqancia lejárta után kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, a szivárgást megszüntetni és a rendszert gázzal újratöltetni.

Akkor felteszem a költői kérdést, hogy végül melyik is a drágább szerelés?

Nekünk fontosabb az, hogy ne kelljen telefonszámot/céget/honlapot/telephelyet cserélni néhány évente, és jó szívvel ajánljanak minket az ismeretségi körben.